Kennis en advies

Plantstress alert! Gewassen ontstressen bij hitte en droogte

Er worden weer langdurig warme en droge dagen verwacht. We kunnen rekening houden met 14 dagen lang temperaturen boven de (+/-) 25 graden en weinig tot geen neerslag. Gewassen hebben dan ook te maken met een flinke hoeveelheid abiotische stress.

Volgroeide gewassen kunnen zichzelf vaak voldoende koelen, maar de nog jonge gewassen zijn hier nog niet toe in staat. Zeker nu ook de waterverzorging niet overal optimaal kan werken.

Wat nu?

Met OPF 7-2-3 en Fulvic 25 kunnen we het gewas erg goed helpen om deze periode van hitte door te komen. De combinatie van deze twee oplossingen is er niet voor niets! Bladbespuiting met plantaardige aminozuren en fulvine zijn namelijk een effectieve oplossing voor het verlagen van plantstress. In deze hitte -en droogte alert praten we je bij over deze oplossingen.

OPF 7-2-3

OPF 7-2-3 is rijk aan plantaardige aminozuren (20%), suikers en essentiële sporenelementen. OPF bevat belangrijke elementen die ammonium in het blad verlagen. Ook bevat OPF 7-2-3 suikers in de vorm van koolhydraten die voor de nodige energie zorgen.

Toevoeging van fulvine, door gebruik van het product Fulvic 25, zorgt voor een betere en efficiëntere opname.

Lees alles over aminozuren

Productvoordelen OPF 7-2-3

 • Volledig plantaardig 
 • Geeft stabiele plantgroei
 • Ondersteunt het bodemleven
 • Efficiënt gebruik van mineralen
 • Verhoogt abiotische stresstolerantie
 • Voorziet in een compact wortelstelsel
 • Ook bij lage temperaturen opneembaar
 • Draagt bij aan klimaatbestendige gewassen

Lees alles over bladbemesting

Fulvic 25

Fulvic 25 is natuurlijke fulvine wat wordt gewonnen uit Nederlands drinkwater. Het wordt op een niet-chemische manier vrijgemaakt en is dus vrij van balaststoffen. De fulvine versterkt de transport van mineralen in de plant en de activiteit van huidmondjes.

Productvoordelen Fulvic 25

 • Verbetert de wortelomgeving 
 • Toename van wortelontwikkeling
 • Chelerende werking voor sporenelementen
 • Efficiënt gebruik van mineralen
 • Versterkt pigment van planten
 • Verhogen van abiotische stresstolerantie
 • Ondersteunen van klimaatbestendig gewas
 • Verbetering van bodemleven

Vragen of een bestelling plaatsen? Neem direct contact met ons op

Waarom helpen aminozuren tegen plantstress?

Om eiwitten en andere belangrijke bouwstoffen aan te maken moeten planten kunnen beschikken over ongeveer 23 verschillende aminozuren. De meeste planten kunnen deze zelf maken. Daarvoor wordt een deel van de fotosynthese benut. Deze aminozuren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van stoffen die de plant helpen zichzelf te verdedigen tegen schimmels en insecten. Als het erg warm wordt gaan akker- en tuinbouwgewassen de verdamping van water remmen door de huidmondjes in het blad te sluiten. Hierdoor neemt ook de fotosynthese af instopt de groei. Als vorm van bezuiniging stopt de aanmaak van aminozuren waardoor planten zwakker worden. Om planten te helpen om hun verdediging te versterken is het mogelijk om een regelmatige bladbemesting met plantaardige (en dus planteigen) aminozuren uit te voeren. Deze aminozuren worden samen met de overige mineralen in het bladweefsel opgenomen via een proces van endocytose. (Dus niet via de huidmondjes) Deze maatregel is een aanvulling op de de normale praktijk van bemesten en beschermen en heeft een bewezen positief effect op planten in een periode waar ze door de warmte een zwakke verdediging hebben.

 

Gerelateerde artikelen

17 december 2019

Alles over bladbemesting

In gesprekken over bladbemesting rijst vaak de vraag of deze teeltmaatregel zin heeft. De opname van...

Lees verder

17 december 2019

Alles over Mycorrhiza

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige schimmels die een relatie aangaan met het wortelsysteem van...

Lees verder

17 december 2019

Alles over PHC meststoffen

Meststoffen moeten zowel de bodem als de plant voeden Synthetische meststoffen leveren een zeer beperkt...

Lees verder