Uitgelichte artikelen Boomkwekerij

Praktijkonderzoek PHC bemestingsstrategie

Plant Health Cure heeft bij Delphy`s onderzoekscentrum Boomkwekerij aan het Rijneveld in Boskoop de proef “Kweken zonder chemie in pot- en containerteelt” liggen. Wij willen aantonen dat de toepassing van een chemie-loze teeltwijze (organische meststoffen, bodemverbeteraars en bladtoepassingen) in pot- en containerteelt toekomst heeft.

Bekijk

Een gezonde grond leidt tot een gezonde boom

De boomkweker krijgt steeds meer te maken met beperkingen op het gebied van bemesting. Dat vergt dat de toegediende mineralen zo efficiënt mogelijk benut worden. Ook het pakket beschikbare gewasbeschermingsmiddelen krimpt. Daarom is het noodzaak te voorkomen dat de planten ziek worden. De sleutel tot de aanpak op bemestings- en gewasbeschermingsgebied ligt in de bodem. Een gezonde grond leidt immers tot een gezonde bom, die de mineralen efficiënt benut. Een gezond bodemleven houdt ook mineralen vast; de uitspoeling vermindert en er blijft meer beschikbaar voor het gewas. Dat geldt zowel voor de vollegrondsteelt als voor de containerteelt.

De rol van Mycorrhiza`s

Mycorrhiza’s en nuttige bodembacteriën spelen een grote rol bij het opnamevermogen van de plant. Ze maken fosfaat vrij, binden stikstof uit de lucht en zorgen ervoor dat alle voedingselementen beter opgenomen worden. Ook houden ze de plant gezond door uitscheiding van hormonen en door actieve aanpak van schadelijke bodemorganismen, zoals aaltjes, schimmels en bacteriën. Bij de toepassing van speciaal geselecteerde mycorrhiza’s en rhizobacteriën kunt u toe met een lagere dosering bemesting en neemt de groeikwaliteit enorm toe. Het enige dat nodig is om tot een andere benadering in de productie te komen, is de noodzakelijke bodembiologie de kans te geven om zich te ontwikkelen in grond, container of zaaibed.

Neem contact met ons op

Stuur een e-mail Bel +31 (0)13 7 200 300