In de praktijk

Grootschalige praktijkproef frambozenteelt met Mycorrhiza`s

Met 7 locaties in Zuid-Oost Engeland is Hall Hunter een van de grootste zachtfruittelers van Groot Brittannië. Het familiebedrijf teelt al sinds 1966 aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen. De frambozenteelt heeft traditioneel last van wortelproblemen zoals Phytopthora, ongelijke groei en uitval van stekgoed voor moederplanten. Via collega-teler Trayplant heeft Hall Hunter PHC benaderd voor advies. Op basis van dat advies is een grootschalige praktijkproef met 400.000 planten in gang gezet.

In samenwerking met potgrondleverancier Jiffy zijn lijmpluggen geproduceerd met een mengsel van PHC Miniplug (mycorrhizasporen) en PHC Biovin. De lijmpluggen met stekgoed zijn overgezet in 7 liter potten met kokosmengsel. De planten met PHC behandeling zijn niet met fungiciden behandeld. De bemesting loopt volgens het standaard programma.

 

Op basis van PHC advies is een grootschalige praktijkproef met 400.000 planten in gang gezet.

 

De resultaten zijn duidelijk zichtbaar. De moederplanten zijn sterker en gelijkmatiger gegroeid. De planten zijn nagenoeg ziektevrij, waardoor de uitval minimaal is.

Standaard teelt
(behandeld met fungiciden)

PHC Miniplug + PHC Biovin
(geen fungiciden)

Bij de planten die op standaard wijze zijn geteeld valt de ongelijke groei op. Ook is meer uitval door Phytophthora. De planten die zijn geteeld met PHC Miniplug (Mycorrhizasporen) en PHC Biovin in de potgrond groeien sneller en zijn sterker.
Kolonisatie op gang

Inmiddels zijn er kolonisatieproeven gedaan op deze planten, om de ontwikkeling van mycorrhiza’s te beoordelen. Uit dit laboratoriumonderzoek blijkt dat de kolonisatie goed op gang is gekomen. Dit is ook te zien aan de fijner verdeelde beworteling met meer harige zijworteltjes. Deze beworteling geeft een hogere meststofefficiëntie, er spoelt aanmerkelijk minder meststof uit.

Hoewel werd vastgesteld dat het medium phytopthorasporen bevat, zijn de planten zelf niet aangetast. Dit levert een groeivoorsprong en een kostenbesparing in middelen en arbeid op. Al met al maken de planten een sterke, gezonde indruk. Wij houden u op de hoogte van de voortgang van deze praktijkproef.

 

Meer informatie

Neem contact met ons op

info@phc.eu
073 - 543 1000