Kennis en advies

Sporen VS. propagulen

Er is een groot aanbod op het gebied van mycorrhiza producten. Er zit echter een wezenlijk verschil tussen de verschillende soorten. Het verschil tussen sporen en propagulen is groot. Ook de wijze van productie zorgt voor een groot verschil in kwaliteit en werking.

PHC produceert haar eigen sporen onder streng gecontroleerde omstandigheden. Het verschil in kwaliteit met goedkopere mycorrhizaproducten is daarom zeer groot.

 

Propagulen

Productie van propagulen vindt plaats in de volle grond (veelal in open lucht). Bij de productie worden wortelfragmenten van planten die in de opkweek zijn voorzien van wortelfragmenten met een of meerdere mycorrhiza soorten van de teelt van het jaar daarvoor. Na het rooien worden de fijne wortels uit het zand gezeefd en fijn gemalen en gemengd met zeewier of humusextracten.

De houdbaarheid van propagulen is circa 2 maanden. Na deze 2 maanden is de kiemkracht afhankelijk van de (toevallige) aanwezigheid van sporen in het mengsel. Omdat het aantal sporen in de gemalen worteltjes onbekend is, wordt volstaan met een vermelding van de hoeveelheid wortelfragmenten op de verpakking. De productie van propagulen is de meest voorkomende, maar ook meest goedkope en eenvoudige manier van produceren. Het grote nadeel is de beperkte bewaarbaarheid en dat er geen garantie is op soortechtheid of afwezigheid van pathogenen.

 

Eigenschappen propagulen:
  • Verschillende soorten door elkaar
  • Eenvoudige productiewijze in volle grond of bakken
  • Beperkte houdbaarheid
  • Geen garantie op afwezigheid van ziekteverwekkers
  • Mengsel van een enkele teeltcyclus
Sporen

De productie van sporen (door PHC) vindt plaats in kassen onder gecontroleerde omstandigheden. Hierbij worden de verschillende mycorrhiza types op verschillende locaties gekweekt om vermenging van soorten te voorkomen. Tijdens het verdrogingsproces van de gastplanten maken de mycorrhiza’s in “doodsnood” enorm veel sporen aan. Deze sporen worden volgens een bepaalde methode gezeefd, gezuiverd, gedroogd en geteld.

De afgesloten condities en het gesteriliseerde groeimedium voorkomen vervuiling door pathogenen. Elke partij sporen wordt getest op ziekteverwekkers. Doordat de oogst elk jaar kan verschillen, worden sporen van 3 jaren gemengd om een constante kwaliteit te borgen. Afhankelijk van de toepassing en verwerkingsmethode worden de soorten gemengd en verpakt. Daarbij worden de soorten en aantal sporen exact vermeld op de verpakking. PHC producten zijn vrij van ziekteverwekkers en in gesloten verpakking minimaal 5 jaar houdbaar.

 

Eigenschappen sporen van PHC:
  • Afzonderlijke productie van verschillende soorten
  • Productiewijze in potten onder gecontroleerde omstandigheden
  • Minimaal 5 jaar bewaarbaar
  • Gegarandeerd vrij van ziekteverwekkers
  • Mengsel van drie afzonderlijke teeltcycli

Gerelateerde artikelen

17 december 2019

Alles over PHC meststoffen

Meststoffen moeten zowel de bodem als de plant voeden Synthetische meststoffen leveren een zeer beperkt...

Lees verder

17 december 2019

Alles over Mycorrhiza

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige schimmels die een relatie aangaan met het wortelsysteem van...

Lees verder

17 december 2019

Alles over bladbemesting

In gesprekken over bladbemesting rijst vaak de vraag of deze teeltmaatregel zin heeft. De opname van...

Lees verder