Kennis en advies

OPF Granulaat vergeleken met andere zwarte korrelmeststoffen

OPF Granulaat wordt soms onterecht vergeleken met andere zwarte korrelmeststoffen. Het grote verschil tussen de verschillende meststoffen is o.a. de pH.  OPF Granulaat heeft een pH van 5. Veel andere zwarte korrelmeststoffen hebben een pH van 3 (zuur).  Het grote nadeel  is dat zure meststof in het wortelmilieu zorgt voor een snelle ophoping van ijzer en aluminium in de plant, met kans op toxiciteit tot gevolg.

Stikstof uit OPF Granulaat bestaat vrijwel volledig uit aminozuren, minder dan 1% bestaat uit ammoniumverbindingen. Dit in tegenstelling tot de 8,9% ammonium in de meststoffen die op OPF Granulaat lijken. De ammoniummeststof komt veel sneller vrij (2 weken) en spoelt sneller uit. Het gevolg is dat het rendement lager is en de verzuring juist toeneemt.

In tegenstelling tot OPF Granulaat, bevatten goedkopere meststoffen naar verhouding zeer grote hoeveelheden zwavel, waardoor je deze meststofkorrels als (zwavel)fungicide kunt zien. Deze zwarte meststofkorrels die vaak als alternatief voor OPF worden aangeboden, leveren bij de geadviseerde hoeveelheden ruim 100 kilo/ha zwavel teveel per jaar. Bij de geadviseerde jaardosering brengt OPF Granulaat precies genoeg zwavel aan om de planten te voeden en heeft geen negatief effect op bodemschimmels.

Om zeker te weten dat u kiest voor de beste meststof, zijn de big bags van PHC voorzien van een extra garantielabel.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen

12 maart 2020

Gecontroleerd bijmesten tijdens de teelt

De laatste jaren wordt bijmesten tijdens de teelt als een uitstekende aanvullende teeltmaatregel geaccepteerd....

Lees verder

17 december 2019

Alles over PHC meststoffen

Meststoffen moeten zowel de bodem als de plant voeden Synthetische meststoffen leveren een zeer beperkt...

Lees verder

17 december 2019

Starten met organische meststoffen

Volledig overschakelen naar een systeem zonder synthetische (stikstof)bemesting kan een grote stap zijn....

Lees verder