Kennis en advies

Column: Omdenken van gangbaar naar ’toekomstproof’ telen

Dit artikel is op dinsdag 3 november 2020 gepubliceerd in Boom in Business. Bekijk hier het volledige artikel.

De ontwikkelingen richting vergroening gaan de laatste jaren in razend tempo. We zullen ons erop moeten instellen dat we stapje voor stapje terug moeten met het gebruik van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar zijn we hier al klaar voor? Afwijken van een gangbaar patroon is niet altijd makkelijk, maar in de praktijk zien we dat er met wat bereidheid en innovatie wil snel stappen gezet kunnen worden.

Hierbij kunnen we de link leggen met bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Deze waren enkele decennia terug niet weg te denken uit de maatschappij, maar sinds de komst van rendabele zonnepanelen is er een omslag te zien. Ook hier waren het eerst de green-minded wereldverbeteraars die de stap naar groene energie durfden te zetten. Nu we zien dat zelf energie opwekken geen kostenpost is, maar ons zelfs een forse besparing oplevert, is de bereidheid om over te stappen groot.

Als teeltadviseur bij Plant Health Cure kom ik bij veel bedrijven in de boom- en vasteplantenteelt. De interesse in vergroening is veelal wel aanwezig, maar men ervaart vaak een drempel om de eerste stap te zetten. Het valt op dat de bereidheid om die eerste stap te zetten vele malen groter is wanneer problemen met de huidige werkwijze niet meer op te lossen zijn, bijvoorbeeld vanwege een vervallen toelating of strenge etiketrestricties.

Ook voor teelten waarbij we nog volop vooruit kunnen met de huidige werkwijze, geef ik het advies om tijdig om te schakelen. Nu kan er nog op relatief kleine schaal geëxperimenteerd worden en kunnen behaalde successen met kleine stappen in de praktijk verder worden uitgerold. Deze fase kunnen we gebruiken zonder al volledig te hoeven overschakelen. Want wanneer dat cold turkey gebeurt, kunnen de gevolgen lastig te overzien zijn.

Nu we na een uitdagende zomer weer volop in het afleverseizoen zitten en vooruitkijken naar het volgende groeiseizoen, is het tijd om na te denken over de teeltuitdagingen waarvoor we staan: weersextremen, aanscherpende regelgeving, groeiende maatschappelijke weerstand en daarmee samenhangend de gemene deler: een kwalitatief hoogwaardig en salderend gewas telen ondanks deze uitdagingen. Verlies hierbij het uitgangspunt niet uit het oog: de basis voor wortel- en plantweerbaarheid is altijd een weerbare bodem of een weerbaar substraat.

Het zetten van de eerste stap is het moeilijkst. Maar wees gerust: u staat er niet alleen voor. Er is de laatste jaren in de praktijk veel ervaring en kennis opgedaan in verschillende teelten en gewassen. Stap wel op tijd in om voorbereid te zijn op de veranderingen die we allemaal zien aankomen. Dit maakt uw bedrijf ’toekomstproof’!

Dit artikel is op dinsdag 3 november 2020 gepubliceerd in Boom in Business. Bekijk hier het volledige artikel.

Gerelateerde artikelen

17 december 2019

Starten met organische meststoffen

Volledig overschakelen naar een systeem zonder synthetische (stikstof)bemesting kan een grote stap zijn....

Lees verder

22 september 2020

Boomzorg: Mycorrhiza's inzetten bij verplanten van bomen

Dit artikel is op donderdag 17 september 2020 gepubliceerd in Boomzorg. Bekijk hier het originele...

Lees verder

20 november 2019

Praktijkonderzoek PHC bemestingsstrategie voor boomkwekerij

Plant Health Cure heeft bij Delphy`s onderzoekscentrum Boomkwekerij aan het Rijneveld in Boskoop de proef...

Lees verder