Een gezonde bodem leidt tot een gezonde plant, die mineralen goed opneemt en weerbaar is. Een gezonde bodem houdt bovendien de mineralen beschikbaar voor de plant en laat ze niet uitspoelen. Mycorrhiza’s en wortelbacteriën spelen een belangrijke rol daarbij. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot selectie van de juiste organismen die een symbiose aangaan met de fruitgewassen. Ze zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen en houden de plant gezond door uitscheiding van hormonen en door actieve aanpak van schadelijke bodemorganismen, zoals aaltjes, schimmels en bacteriën.
Bovengronds kan de plant ook een extra steuntje in de rug krijgen. Door middel van bladbemesting kan de plant flink versterkt worden. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de celwanden. Daardoor verbetert de stevigheid van de vruchten en is de kans op vruchtrot na het plukken aanmerkelijk kleiner. Ook verhogen ze het suikergehalte. De juiste combinatie van micro-organismen en speciaal geselecteerde meststoffen leidt tot een zekerder teeltsysteem met een lager risico en lagere kosten.
Voor de bewaarbaarheid van fruit is de kwaliteit van de vruchten zelf van groot belang. De kwaliteit van een vrucht wordt bepaald door de opname van nutriënten via de wortels en het blad. Het is inmiddels bekend dat planten veel meer nutriënten nodig hebben dan de hoofdelementen en sporenelementen die tot nu toe worden gebruikt. Elke plant heeft volgens onderzoek minstens 30 elementen nodig. Hoe fijner de verdeling van nutriënten in de plant, hoe nauwkeuriger de plant is in de aanmaak van zg. metabolieten. Het zijn juist deze stoffen die een plant en vrucht hun natuurlijke afweer geven. Plantaardige bladbemesting bevat alle (extra) elementen die een plant nodig heeft. Zodoende bevatten de vruchten ook een grotere hoeveelheid nutriënten waardoor in de bewaring een hogere kwaliteit kan worden behouden. Typische “bewaarziekten” worden door een hoger nutriënten gehalte namelijk zeer sterk ingedamd.